فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سعید یزدانی راد، فریده گلبابایی*، امیرحسین خوش اخلاق، ولی الله سرسنگی، مهدی یاسری، سید مهدی موسوی صفحات 1-24
    مقدمه

    پیشگیری از بیماری های ناشی از گرما نیاز به مشارکت کارگران دارد. به همین دلیل، مطالعه حاضر با هدف طراحی و اعتبار سنجی ابزارهای ارزیابی آگاهی و عملکرد مرتبط با استرس گرمایی در بین کارگران محیط های کاری گرم انجام شد.

    روش کار

    ابتدا با بررسی متون، موارد و فاکتورهای مرتبط با آگاهی و عملکرد کارگران شناسایی شدند. سپس تعدادی سوال برای موارد شناسایی شده در قالب پرسشنامه های آگاهی و عملکرد طراحی شد. در مرحله بعد، روایی و پایایی پرسشنامه ها به ترتیب با استفاده از محاسبه نسبت روایی محتوایی (CVR)، شاخص روایی محتوایی (CVI) و ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی گردید. پس ازآن، پرسشنامه ها توسط 2338 نفر از کارکنان شش صنعت در نواحی مختلف ایران تکمیل شدند. درنهایت، اطلاعات پرسشنامه ها به نرم افزار SPSS منتقل شده و روایی سازه آن ها با استفاده از تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت.  

    یافته ها

    در کل، تعداد 77 سوال شامل 53 سوال آگاهی و 24 سوال عملکرد در شش گروه شامل آب و نوشیدنی ها، غذا، میان وعده و افزودنی ها، تبادل حرارتی، ریسک فاکتورهای تنش حرارتی، لباس و تجهیزات حفاظت در برابر گرما و اختلالات و واکنش های بدن به گرما طراحی گردید. مقادیر CVI سوالات باقیمانده پرسشنامه های آگاهی و عملکرد به ترتیب برابر با 0/824 و 0/954 بود. ضریب آلفای کرونباخ سوالات پرسشنامه های آگاهی و عملکرد به ترتیب برابر با 0/755 و 0/716 محاسبه شد. مقادیر نسبت کای اسکویر به درجه آزادی (CMIN/DF) و ریشه میانگین مربعات خطاهای تخمین (RMSEA) در سازه مربوط به پرسشنامه آگاهی به ترتیب برابر با 4/58 و 079/0 و در سازه مربوط به پرسشنامه عملکرد به ترتیب برابر با 2/33 و 0/084 محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که پرسشنامه های طراحی شده از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار هستند و قابل استفاده برای ارزیابی آگاهی و عملکرد در محیط های کاری گرم می باشند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، آگاهی، عملکرد، تنش حرارتی، استرس گرمایی، کارگر، محیط کار
  • منیره خادم، الهام کاظمی راد، محمدرضا منظم اسماعیل پور، مریم میرزائی حتکنی، سجاد مظفری، امیر عباسی گرمارودی* صفحات 25-39
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوارض مواجهه با نویزها، تغییرات الگوی بیان ژن های سیستم شنوایی می باشد. آسیب های برگشت ناپذیر گوش داخلی نظیر NIHL در اثر آسیب بافتی و تغییرات بیان ژن های سیستم شنوایی ایجاد می گردد. تغییرات الگوی بیان ژن GJB2، باعث بروز ناشنوایی اتوزومال در لوکوس های مختلف می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان بیان ژن GJB2 در بافت حلزون گوش مواجهه یافته با صدای سفید است.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 10 سر رت ویستار به دو گروه مواجهه و یک گروه کنترل تقسیم بندی شدند. دو گروه آزمایش در معرض مواجهه با صدای سفید یکنواخت (حدود فرکانسی 20000-100 هرتز و مقدار تراز فشار صوت 120-118 دسی بل) قرار گرفتند. جهت مطالعات بافت شناسی و بیان ژن، پس از بافت برداری از حلزون گوش، به ترتیب آزمایشات بافت شناسی، استخراج RNA، سنتز cDNA و آنالیز qRT-PCR انجام گرفت.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان بیان نسبی ژن GJB2 در گروه مواجهه W1 و گروهW2  به ترتیب 0/02 و 0/12 برابر نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری یافته بود (p-value<0.05). از طرفی نتایج مطالعه بافت شناسی نشان داد که بافت حلزون در گروه مواجهه W1 آسیب بیشتری نسبت به W2 دیده بود.

    نتیجه گیری

    کاهش معنادار این سطح از میزان بیان نسبی ژن GJB2 و آسیب بازگشت ناپذیر گانگلیون عصب شنوایی و غشای رایسنر، سبب تغییرات الگوی بیان این ژن در بافت حلزون گوش و تقویت بروز نقص شنوایی غیر سندرمی حسی-عصبی می گردد.

    کلیدواژگان: نقص شنوایی، بافت حلزون گوش، بیان GJB2، صدای سفید
  • زهرا صمدی، میلاد منصوری، فاطمه آقایی، ابوالفضل قهرمانی* صفحات 40-53
    مقدمه

    داشتن فرهنگ مناسب ایمنی به منظور حفظ و ارتقاء ایمنی در سازمان ها ضروری است. ثبت، گزارش دهی و بررسی مناسب رویدادهای شغلی یکی از معیارهای مهم فرهنگ ایمنی است تا بدین وسیله فرهنگ یادگیری مناسبی پس از وقوع رویدادهای شغلی شکل بگیرد. لذا این مطالعه باهدف بررسی فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی در صنایع استان آذربایجان غربی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، داده های فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی با استفاده از یک پرسشنامه دارای 68 گویه جمع آوری گردید. تعداد 420 نفر از کارکنان شاغل در تعدادی از شرکت های منتخب ساخت وساز، معدنی و بیمارستان ها در این مطالعه شرکت داشتند.  

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین کل نمره فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی (0/38±3/08) بوده و فاکتور اقدامات اصلاحی دارای بیشترین نمره (0/72±3/17) و علل عدم گزارش دهی دارای کمترین نمره (0/54±2/90) بود. همچنین بین متغیر میانگین نمره فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی با تحصیلات، صنایع و شرکت های مختلف ارتباط معنی داری وجود داشت. میانگین نمره فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی کارکنانی که در دوره های آموزشی مشارکت داشتند کمتر از کارکنانی بود که در دوره های آموزشی مشارکت نداشتند. میانگین نمره فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی کارکنانی که تجربه حادثه شغلی داشتند کمتر از کارکنانی بود که تجربه حادثه شغلی درگذشته نداشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که انجام اقدامات اصلاحی پس از وقوع رویدادهای شغلی ضروری است و شرکت در دوره های آموزشی و تجربه حادثه شغلی، تاثیر مثبتی در ارتقا فرهنگ ثبت، گزارش دهی و بررسی رویدادهای شغلی نداشته است.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، آموزش، معدن، ساخت وساز، بیمارستان
  • عادل مظلومی*، سجاد سمیعی، رضا پوربابکی صفحات 54-66
    مقدمه

    پیشرفت های تکنولوژیکی در محیط کار باعث افزایش نگرانی در مورد سلامتی کاربران کامپیوتر شده است و شکایات عمده آن ها معمولا در خصوص ناراحتی های مربوط به ناحیه چشم می باشد. با توجه به اهمیت سلامت چشم و تاثیر پلک زدن در حالت طبیعی بر آن، چندین دهه است که این موضوع توسط ارگونومیست ها، متخصصین چشم، روانشناسان و دیگر متخصصان موردمطالعه قرار گرفته است. با در نظر گرفتن شیوع ناراحتی های چشمی ناشی از کار با کامپیوتر در مشاغل مختلف، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ارتفاع مانیتور بر روی شاخص های موثر در بروز و شیوع ناراحتی های چشمی در کاربران کامپیوتر صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه شاخص های چشمی ازجمله تعداد پلک زدن، زمان باز و بسته شدن پلک چشم، میزان بازشدگی پلک چشم در سه ارتفاع مختلف مانیتور (ارتفاع استاندارد، پایین تر و بالاتر از استاندارد) بر روی 11 نفر شرکت کننده در قالب یک مطالعه آزمایشگاهی موردبررسی قرار گرفت. تعداد پلک زدن و زمان باز و بسته شدن پلک از طریق فیلم برداری و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار اختصاصی پردازش تصویر صورت گرفت. همچنین، پرسشنامه خستگی چشم در ارتباط با کار روزمره با کامپیوتر نیز تکمیل گردید.  

    یافته ها

    کمترین میزان پلک زدن در ارتفاع پایین و بالا به ترتیب با میانگین 3/7 و 8/7 بار در دقیقه و بیشترین تعداد پلک زدن در ارتفاع استاندارد با میانگین 9/8 بار در دقیقه به دست آمد و نرخ پلک زدن در سه ارتفاع مختلف بالا، استاندارد و پایین دارای اختلاف معنی داری بود (p<0.05). با کاهش ارتفاع مانیتور نسبت به حالت استاندارد، میزان بازشدگی سطح چشم به طور میانگین 16 درصد کاهش یافته و با افزایش ارتفاع مانیتور نسبت به حالت استاندارد به طور میانگین 15 درصد میزان بازشدگی سطح چشم افزایش داشته است.

    نتیجه گیری

    جهت محافظت کاربران در برابر خطرات چشمی مرتبط با کامپیوتر توصیه می شود طراحی مجدد ایستگاه کار با تاکید بر اصلاح ارتفاع مانیتور صورت گیرد. اگر اصلاح ارتفاع مانیتور همراه با اقدامات دیگر از قبیل آموزش و ارتقای مهارت تایپ و کار با صفحه کلید، به حداقل رساندن زمان کار و افزایش استراحت در حین کار با رایانه انجام پذیرد، احتمالا تاثیر قابل توجهی بر کاهش ناراحتی های چشمی حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: پلک زدن، ارتفاع مانیتور، خستگی چشم، کاربران کامپیوتر
  • آذر مهرابی متین*، مهسا الفی، محمدرضا منظم، عادل مظلومی، کمال اعظم صفحات 67-81
    مقدمه

    صدا می تواند بر برخی از جنبه های سلامتی انسان از جمله عملکرد شناختی تاثیر بگذارد. علاوه بر تراز فشار صوت و مدت زمان مواجهه، ویژگی های سایکوآکوستیک صدا نیز ممکن است باعث اثرات مخرب بر انسان شود. تعداد مطالعات اندکی درباره تاثیرات ویژگی های کیفی صدا بر عملکرد شناختی وجود دارد. در این مطالعه، هدف پیدا کردن میزان بلندی و تیزی صدایی بود که بیشترین تاثیر مخرب را بر عملکرد شناختی افراد داشته باشد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 10 دانشجوی پسر از دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. صداها در دو کانال تولید شدند که کانال چپ صدای صورتی را به عنوان صدای پس زمینه تولید کرد. بلندی و تیزی صدای صورتی به ترتیب 7/ 19 سون و 2/49 آکوم می باشد. کانال راست صداهایی با سطوح بلندی و تیزی متفاوت تولید کرد که محدوده بلندی صداها 9/67-8/87 سون و محدوده تیزی صداها 6/4-1/07 آکوم می باشد. درنهایت، ده صدا با بلندی و تیزی های مختلف استفاده شد. دانشجویان تست MPST را جهت سنجش زمان واکنش و میزان دقت در مواجهه با ده نوع صدای مختلف و حالت سکوت انجام دادند. زمان واکنش و نسبت دقت پس از پنج دقیقه مواجهه با صدا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 آنالیز شدند. 05/0>P به عنوان سطح معنادار در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    زمان واکنش و میزان دقت با افزایش سطح تیزی صدا افزایش یافت. اگرچه، تغییر در سطوح بلندی و تیزی تاثیر معناداری بر سرعت و دقت دانشجویان ندارد. سرعت عملکرد در مواجهه با صدای شماره 3 با بیشترین بلندی (67/9 = L , 1/07=SH) در مقایسه با حالت سکوت بهبود یافت (0/05=p-value). میانگین میزان دقت نیز در مواجهه با صدای شماره 9 در مقایسه با حالت سکوت کاهش یافت (0/04=p-value).

    نتیجه گیری

    صداهای با بلندی و تیزی های مختلف، اثر معناداری بر پارامترهای عملکرد شناختی نداشتند. اگرچه، میزان دقت و سرعت واکنش به ترتیب در مواجهه با صدای 9 با بیشترین بلندی و صدای 3 با بیشترین تیزی در مقایسه با حالت سکوت کاهش یافتند.

    کلیدواژگان: صدا، سایکوآکوستیک، بلندی، تیزی، عملکرد شناختی، زمان واکنش، میزان دقت
  • سید مهدی موسوی، علی کریمی*، سید ابوالفضل ذاکریان، مهرداد مهرآور صفحات 82-98
    مقدمه

    سیستم صدور مجوز کار یک سیستم مستند برای کنترل فعالیت هایی می باشد که دارای خطرات ذاتی بوده و امکان بروز حوادث را دارند. به منظور اطلاع از نحوه عملکرد و کارایی هر سیستمی باید آن سیستم به طور دوره ای مورد پایش و ارزیابی قرار گیرد و سیستم مجوز کار نیز از این قاعده مستثنا نمی باشد. هدف مطالعه حاضر ساخت و معرفی یک نرم افزار کامپیوتری به منظور ارزیابی عملکرد سیستم مجوز کار می باشد.

    روش کار

    این پژوهش شامل دو مرحله اصلی بود. در مرحله اول، بر اساس بررسی متون و مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و صنعتی، پرسشنامه ارزیابی عملکرد سیستم مجوز کار طراحی و اعتبار سنجی گردید. مرحله دوم پژوهش مربوط به طراحی و پیاده سازی نسخه اولیه نرم افزار ارزیابی عملکرد سیستم مجوز کار و ارزیابی قابلیت استفاده آن بود. طراحی مطابق با مدل چرخه حیات توسعه نرم افزار (SDLC (System Development Life Cycle انجام شد. با استفاده از روش فکر بلند، قابلیت استفاده نسخه اولیه نرم افزار ارزیابی و نسخه نهایی نرم افزار طراحی و درنهایت با استفاده از پرسش نامه  (Questionnaire for User Interface Satisfaction (QUIS Cycle،  میزان رضایت کاربران از نرم افزار سنجیده شد.  

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از پرسشنامه میزان رضایت کاربران، امتیاز مربوط به میزان رضایتمندی کلی کاربران از نرم افزار طراحی شده، 7/71 از 9 امتیاز ممکن بود. امتیازات به دست آمده به ترتیب 7/58 برای کارکرد نرم افزار، 7/37 برای ویژگی های صفحه نمایش و رابط کاربری، 7/75 برای اصطلاحات و اطلاعات نرم افزار، 8/11 برای یادگیری و 7/74 برای قابلیت های کلی سیستم بود. همچنین خروجی یافته های نرم افزارهای اکسل و SPSS با خروجی نرم افزار طراحی شده مطابقت داشت که نشان دهنده قابلیت اطمینان خروجی نرم افزار بود.

    نتیجه گیری

    نرم افزاری که در این مطالعه ساخته و معرفی گردید. با تسهیل در فرآیند ارزیابی عملکرد سیستم مجوز از طریق انجام تجزیه وتحلیل های نظام مند دقیق و صحیح و درعین حال انعطاف پذیر و همچنین ارایه انواع گزارش در ساختارهای از پیش تعریف شده، می تواند به عنوان یک ابزار مناسب جهت ارزیابی عملکرد سیستم مجوز کار در صنایع فرآیندی مانند پالایشگاه های نفت و پتروشیمی و سایر صنایع مشابه مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیستم مجوز کار، ارزیابی عملکرد، نرم افزار، صنایع فرآیندی
  • علی محمد مصدق راد، فاطمه غضنفری*، سیما کیخانی صفحات 99-122
    مقدمه

    عفونت بیمارستانی عفونتی است که بیمار پس از 48 ساعت بستری در بیمارستان یا تا 72 ساعت پس از ترخیص از بیمارستان، به آن مبتلا شود، در زمان پذیرش بیمار وجود نداشته و در حالت نهفتگی هم نبوده باشد. استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی تاثیر بسزایی در پیشگیری و کنترل عفونت های بیمارستانی دارند. باوجوداین، استانداردهای اعتباربخشی کنترل عفونت بیمارستانی ایران با چالش هایی مواجه است. این پژوهش با هدف مقایسه استانداردهای پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی ایران و کشورهای پیشرو درزمینه اعتباربخشی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش با روش مرور تطبیقی در سال 1399 انجام شد. استانداردهای پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران در این پژوهش با استانداردهای پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی برنامه های اعتباربخشی بین المللی کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیا مقایسه شد. از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده های کیفی این پژوهش استفاده شد.  

    یافته ها

    بیشترین سهم سنجه های پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی نسبت به کل سنجه های اعتباربخشی بیمارستانی مربوط به کشورهای ایران و آمریکا است. سنجه های پیشگیری و کنترل عفونت برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران به ترتیب حدود 62/1، 46/6 و 49/9 درصد با سنجه های پیشگیری و کنترل عفونت بین المللی آمریکا، کانادا و استرالیا مطابقت دارد. کنترل و کاهش عفونت های بیمارستانی مستلزم به کارگیری سیستم مدیریت عفونت های بیمارستانی شامل عناصر مدیریت و رهبری، برنامه ریزی، آموزش، مدیریت کارکنان، مدیریت بیماران، مدیریت منابع، مدیریت فرایندها و نتایج است. برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران تاکید زیادی بر محورهای مدیریت منابع و مدیریت فرایندها دارد. در استانداردهای مرتبط به پیشگیری و کنترل عفونت برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران توجه کمتری به محورهای مدیریت و رهبری، آموزش، برنامه ریزی، مدیریت کارکنان، مدیریت بیماران و نتایج شده است.

    نتیجه گیری

    استانداردهای پیشگیری و کنترل عفونت برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران نسبت به گذشته توسعه یافته است. باوجوداین، استانداردهای پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی نیاز به بازنگری دارد. استفاده از یک رویکرد سیستمی شامل ساختارها، فرایندها و نتایج در تدوین استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانی، منجر به استفاده بهینه از منابع بیمارستانی و دستیابی به نتایج بهتر می شود.

    کلیدواژگان: استاندارد، اعتباربخشی، بیمارستان، پیشگیری و کنترل عفونت، مرور تطبیقی
  • ویدا رضائی هاچه سو، شادی نادریان فعلی، خدیجه ماجانی، رجبعلی حکم آبادی، فریده گلبابایی* صفحات 123-140
    مقدمه

    پاندمی کووید-19 تاثیر قابل توجهی بر سلامت روان کارکنان بهداشتی-درمانی داشته است. هدف از این مرور نظام مند و متاآنالیز تعیین شیوع تجمیعی اضطراب و افسردگی بین کارکنان مراقبت های بهداشتی-درمانی ایران طی پاندمی کووید-19 می باشد.

    روش کار

    در این مرور نظام مند و متاآنالیز، پایگاه داده های Web of Science، Scopus، Medline (PubMed)، Embase، SID، Magiran و موتور جستجوی Google Scholar به منظور یافتن مطالعاتی که شیوع اضطراب و افسردگی را در کارکنان بهداشتی-درمانی طی پاندمی کووید-19 در بازه زمانی دسامبر 2019 تا دهم ژوین 2021 گزارش کرده اند بررسی شدند. ارزیابی کیفیت مطالعات اولیه به وسیله ابزار Newcastle-Ottawa انجام و از مدل اثرات تصادفی برای برآورد میزان شیوع تجمیعی استفاده شد. همچنین برای ارزیابی میزان ناهمگنی (هتروژنیتی) بین نتایج مطالعات از آزمونχ2 و شاخصI2 استفاده گردید. میزان شیوع تجمیعی اضطراب و افسردگی در زیرگروه ها بر اساس شدت اضطراب و افسردگی، ابزار ارزیابی و شغل کارکنان گزارش شد.  

    یافته ها

    از مجموع 488 مقاله به دست آمده در جستجوی اولیه، درنهایت 10 مقاله مرتبط شناسایی و وارد مرور نظام مند و متاآنالیز شدند. شیوع تجمیعی اضطراب 42% (فاصله اطمینان 95 درصد: 25 تا 75) و شیوع تجمیعی افسردگی 35% (فاصله اطمینان 95 درصد: 19 تا 55) بود. شیوع تجمیعی اضطراب در گروه شغلی پرستاران 54% (فاصله اطمینان 95 درصد: 39 تا 70) و در همه کارکنان بخش سلامت 29% (فاصله اطمینان 95 درصد: 17 تا 44) بود. شیوع تجمیعی افسردگی در گروه شغلی پرستاران 46% (فاصله اطمینان 95 درصد: 30 تا 63) و در همه کارکنان بخش سلامت 17% (فاصله اطمینان 95 درصد: 10 تا 26) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه حاکی از شیوع بالای اضطراب و افسردگی در کارکنان بهداشتی-درمانی در ایران طی همه گیری کووید-19 است. برنامه ریزی در جهت انجام مداخلات پیشگیرانه و درمانی به منظور کاهش بار روانی ناشی از همه گیری ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، کارکنان بهداشتی-درمانی، کووید-19
  • اسماعیل کرمی، محمدرضا منظم، کیکاوس ازره، مهدی محمدیان مستان آبادی، زهرا گودرزی* صفحات 141-159
    مقدمه

    در سال های اخیر، برنامه های مختلفی برای کاهش سروصدا در کشورهای مختلف صورت گرفته که نشان دهنده نگرانی بیشتر جامعه برای آلودگی صوتی است. این مطالعه، با هدف بهبود عملکرد موانع، به صورت موازی در دو طرف بزرگراه، با در نظر گرفتن ساختمان های اطراف بزرگراه صورت گرفته است.

    روش کار

    در این تحقیق روش شبیه سازی دو بعدی عنصر مرزی، جهت پیش بینی افت صدا در مانع ها به کار گرفته شده است. انواع مختلفی از مدل ها با در نظر گرفتن تاثیر ساختمان و کانال های آب در این تحقیق موردبررسی قرار گرفته است تا میزان اثربخشی انواع مختلف مانع های موازی در شرایط واقعی در موقعیت شنونده مورد مقایسه قرار گیرد.  

    یافته ها

    کاربرد مانع مدل Y زاویه دار (YA) به صورت منفرد توانست تا dB 5/3 عملکرد مانع را نسبت به مدل T ساده مرجع (TS) بهبود بخشد. با کاربرد مانع ها به صورت زوجی، تغییر قابل ملاحظه ای در عملکرد روی مانع دوم دیده نشد. درحالی که با به کارگیری مانع به صورت موازی همراه با ساختمان های مجاور، مانع مدل T دندانه دار (TD) در مقایسه با مانع TS به میزان  3dB کارایی مانع را افزایش می دهد. همچنین با افزایش فرکانس تاثیرات منفی قابل توجهی در عملکرد مانع ایجاد گردید به طوری که ساختمان های مجاور در فاصله 8 متری مانع، حدود dB 34/8 تاثیر منفی در عملکرد مانع های موازی ایجاد نمود.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، در صورت عدم لحاظ ساختمان در این مطالعه، مانع مدل T زیگزاگ  (TZ)به صورت زوجی دارای عملکرد بالاتری بود درحالی که با قرارگیری ساختمان در مدل طراحی، مانع مدل TD به عنوان مانع بهینه در نظر گرفته شد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که انتخاب مانع ایده آل صرفا بر اساس تعیین صدا در پشت مانع، به تنهایی نمی تواند بیانگر رفتار و خصوصیات آکوستیکی مانع در محیط واقعی باشد.

    کلیدواژگان: موانع موازی صوتی، شبیه سازی دو بعدی حد مرزی (BEM)، مانع های T شکل، کاهش صدای ترافیکی
  • رضا کیانتاژ، علی رمضانی*، ناهید امراللهی صفحات 160-175
    مقدمه

    توصیه به ایجاد سازمان یادگیرنده از مهم ترین توصیه های آژانس بین المللی انرژی اتمی برای داشتن فرهنگ ایمنی پیشرفته در سازمان ها است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربی رابطه همبستگی یادگیرنده بودن یک سازمان با فرهنگ ایمنی آن در صنایع هسته ای و پرتوی ایران انجام شده است.

    روش کار

    در این تحقیق ارتباط دو مفهوم سازمان یادگیرنده و فرهنگ ایمنی سازمانی توسط داده های آماری جمع آوری شده از نمونه آماری 388 نفر از کارکنان 45 شرکت فعال در صنایع پرتوی و هسته ای در حوزه های پرتو پزشکی، رادیوگرافی صنعتی و تاسیسات پرتوی و هسته ای ایران با روش حداقل مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار SmartPLS3 مورد تجزیه وتحلیل همبستگی قرار گرفت. از پرسشنامه های یانگ و همکاران (DLOQ) در سال 2004 برای سنجش میزان یادگیرنده بودن سازمان ها و پرسشنامه  آژانس بین المللی انرژی اتمی (SCPQ-LH) در سال 2017 برای سنجش سطح فرهنگ ایمنی آن ها استفاده شد.  

    یافته ها

    با توجه به یافته های به دست آمده در این تحقیق یادگیرنده بودن، قادر به تبیین 52 درصد از تغییرات متغیر فرهنگ ایمنی در سازمان ها، می باشد. علاوه بر این، مشاهده شد که میزان این تاثیر در چهار زیرگروه مختلف صنایع پرتوی و هسته ای به دلیل تفاوت های زمینه ای آن ها، از اختلاف معناداری برخوردار است و از مقدار 65 درصد برای تاسیسات هسته ای و 59 درصد برای پرتو پزشکی تا مقدار 45 درصد برای تاسیسات پرتوی و 34 درصد برای رادیوگرافی صنعتی در حال تغییر است.

    نتیجه گیری

    یافته ها از همبستگی معنادار متغیرهای پنهان سازمان یادگیرنده و فرهنگ ایمنی در سازمان ها حکایت دارد و مطابق نتایج به دست آمده، می توان از ارتقاء حالت یادگیرندگی در سازمان ها به عنوان عاملی کلیدی، در جهت بهبود فرهنگ ایمنی در آن ها یاد کرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، سازمان یادگیرنده، ایمنی هسته ای، حفاظت در برابر اشعه شغلی
  • زهرا حسنی، گلنار شجاعی باغینی، ملیحه خلوتی* صفحات 176-188
    مقدمه

    فرسودگی شغلی نوعی از فرسودگی روانی است که با فشارهای روانی یا استرس های مربوط به شغل و محیط کار توام گشته و می تواند سلامت عمومی فرد را تحت تاثیر قرار دهد که بیشتر در شغل هایی که مرتبط با خدمات بهداشتی و اجتماعی است به وجود می آید. با توجه به مشکلات ویژه کارکنان بیمارستان ها به دلیل حساسیت بالای کاری، مطالعه حاضر به منظور شناسایی رابطه بین فرسودگی شغلی و سلامت روان در بین کارکنان پشتیبانی بیمارستان های عمومی، تخصصی و فوق تخصصی صنعت نفت کشور انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی بود. 251 نفر از کارکنان پشتیبانی بیمارستان های شرکت نفت در شهرهای آبادان، اهواز، ماهشهر و تهران به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده شامل چک لیست دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی اسپیرمن، U من-ویتنی و H کروسکال-والیس در سطح 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 45/5 درصد از مشارکت کنندگان در رده سنی 30-40 سال قرار داشتند و 49/5 درصد مشارکت کنندگان زن بودند. میانگین و انحراف معیار استاندارد سلامت روان و فرسودگی شغلی کارکنان پشتیبانی مراکز درمانی صنعت نفت به ترتیب 0/405±2/12 و 0/634±28/4 بود. بین فرسودگی شغلی با سلامت روان و سلامت روان با خستگی هیجانی و مسخ شخصیت و کفایت شخصی در کارکنان پشتیبانی در بیمارستان های عمومی، تخصصی و فوق تخصصی صنعت نفت کشور رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه، فرسودگی شغلی، سلامت روانی را تحت تاثیر قرار می دهد. فرسودگی شغل دو گروه جنسیتی مرد و زن را تحت تاثیر قرار می دهد. از یافته های این مطالعه می توان در برنامه ریزی پیشگیری، شناسایی گروه های در معرض خطر در محیط های کاری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، فرسودگی شغلی، کارکنان پشتیبانی، بیمارستان های صنعت نفت
  • فاطمه حیدری عبداللهی، علی صفری واریانی، محمد سلیمان آبادی، سکینه ورمزیار* صفحات 189-203
    مقدمه

    از دست دادن تعادل به عنوان یک عامل محرک در حوادث سقوط از ارتفاع در حین کار ساخت وساز مشخص شده است. به نظر می رسد که ویژگی های آناتومیکی و مورفولوژیکی پا بر آمادگی حرکتی افراد ازجمله تعادل تاثیرگذار است. درنتیجه تحقیق حاضر با هدف پیش بینی درصد انحراف از نقطه تعادل استاتیک، بر اساس ابعاد آنتروپومتری کارگران ساختمانی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1398 در بین 114 نفر از کارگران ساختمانی شهر قزوین انجام شد. پس از تکمیل پرسشنامه دموگرافیک و تعیین معیار ورود، ابعاد آنتروپومتریک نظیر قد، وزن، طول پا، طول کف پا، سطح کف پا، عرض مچ پا، عرض قدامی و خلفی کف پا، عرض لگن، محیط مچ پا و محیط ران برای هر آزمودنی اندازه گیری شدند. سپس تعادل استاتیک آزمودنی ها توسط دستگاه استابیلومتر در حالت ایستاده با چشم باز ارزیابی شد. نتایج با استفاده از آزمون های پیرسون، اسپیرمن، تی تست مستقل، U من ویتنی و رگرسیون خطی چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 25 بررسی شدند.  

    یافته ها

    8/29% از کارگران ساختمانی ازنظر تعادل استاتیک در طبقه ضعیف و خیلی ضعیف قرار داشتند. سن و وزن افراد بر اساس آزمون پیرسون و اسپیرمن با درصد شاخص انحراف معیار، ارتباط معناداری را نشان دادند. بر اساس رگرسیون خطی چندگانه، سن، وزن و سطح کف پا از عوامل پیش بینی کننده درصد انحراف از نقطه تعادل استاتیک کارگران ساختمانی می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در جامعه کارگران ساختمانی سالم با توده بدنی نرمال، اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، پارامترهای آنتروپومتری وزن و سطح پا از عوامل تاثیرگذار بر تعادل استاتیک می باشند.

    کلیدواژگان: تعادل، آنتروپومتری، کارگران ساختمانی، سقوط
  • مصطفی میرزایی علی آبادی، حسین رمضانی*، امید کلات پور صفحات 204-221
    مقدمه

    در صنایع فرآیندی برخی از حوادث اولیه ممکن است منجر به حوادث ثانویه در یک واحد صنعتی یا همان اثر دومینو شوند. ازآنجایی که مخازن ذخیره سازی پالایشگاهی همواره در معرض ریسک حریق و انفجار می باشند، بنابراین ارزیابی کمی ریسک با در نظر گرفتن اثرات دومینو بر روی صنعت اصلی، همسایگان و جامعه در تعیین شدت و پیامد حادثه حایز اهمیت است و می تواند در مدیریت ریسک نقش مهمی ایفا نماید؛ بنابراین هدف از انجام این مطالعه ارزیابی کمی ریسک مخازن ذخیره سازی میعانات گازی با در نظر گرفتن اثرات دومینو است.

    روش کار

    تکنیک مورداستفاده در این پژوهش روش ارزیابی کمی ریسک (QRA) می باشد که پس از تعیین اهداف، مطالعه فرآیند، شناسایی مخاطرات و تعیین سناریوها، تجزیه وتحلیل پیامدهای آن با نرم افزار PHAST(7.22) صورت پذیرفته است. سپس برای تعیین میزان اثرات دومینو، بردارهای تشدید با حدود آستانه مطابقت داده شده و پس از غربالگری، احتمال کلی آسیب پذیری مخازن، جهت ترسیم ترازهای ریسک فردی محاسبه می گردد.  

    یافته ها

    در سناریو نشتی شعاع تراز ریسک 4-10 بعد از در نظر گرفتن اثرات دومینو تا حدود 250 متر و شعاع تراز ریسک 5-10 تا حدود 400 متر افزایش داشته است. همچنین در سناریو ترکیدگی/پارگی فاجعه بار نیز طبق شعاع تراز ریسک 5-10، بعد از در نظر گرفتن اثرات دومینو تا حدود 100 متر در اطراف مخزن 3 افزایش داشته است.

    نتیجه گیری

    همان طور که از نتایج استنباط می گردد، استفاده از این روش می تواند تصویر واضحی از پیامدهای حوادث زنجیره ای و احتمال آسیب کارکنان، تجهیزات و همسایگان مجاور به ما بدهد که در مدیریت ریسک، مدیریت شرایط اضطراری و بحران ها بسیار حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: میعانات گازی، ارزیابی کمی ریسک، اثرات دومینو، حوادث
  • وحید کاظمی زاده*، ناصر بهپور صفحات 222-236
    مقدمه

    محرومیت از خواب یکی از عوامل موثر بر عملکرد فیزیولوژیکی ورزشکاران بوده و شواهد آزمایشگاهی نیز ارتباط بین محرومیت از خواب و افت عملکرد بدنی ورزشکاران را محتمل دانسته اند. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر محرومیت از خواب بر پاسخ های فیزیولوژیک عینی و ذهنی دانشجویان ورزشکار می باشد.

    روش کار

    پژوهش به صورت تجربی می باشد. تعداد 20 دانشجوی پسر رشته علوم ورزشی به صورت داوطلب انتخاب و با شیوه انتخاب تصادفی ساده در طرح درون گروهی با موازنه متقابل در دو موقعیت موردبررسی قرار گرفتند. شرکت کنندگان در دو موقعیت 1) پس از 12 ساعت ناشتایی و 8 ساعت خواب کافی و 2) بعد از 12 ساعت ناشتایی و 30 ساعت بی خوابی کامل در محل خوابگاه دانشجویی با شرایط کنترل شده موردبررسی قرار گرفتند. اندازه گیری متغیرهای فیزیولوژیکی شامل فشارخون، ضربان قلب، لاکتات خون، مقیاس ذهنی درک فشار، VO2max و حرارت بدن با ابزارهای تخصصی موردبررسی قرار گرفت. تغییرات در متغیر وابسته ناشی از مداخله با آزمون تی وابسته در سطح معناداری 0/05>p و با استفاده از نرم افزار SPSS 22 آنالیز شد.  

    یافته ها

    پاسخ های فیزیولوژیکی لاکتات خون (0/002=p)، ضربان قلب (0/01=p)، مقیاس ذهنی درک فشار (0/002=p)، زمان رسیدن به خستگی (0/001=p)، فشارخون (0/01=p) و حرارت بدن (0/002=p)، متعاقب محرومیت از خواب به یک فعالیت وامانده ساز در پس آزمون نسبت به پیش آزمون، افزایش و اکسیژن بیشینه مصرفی (0/001=p)، کاهش معنادار داشته است که این تفاوت ازنظر آماری نیز معنی دار می باشد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که محرومیت از خواب موجب تغییر معناداری در پاسخ های فیزیولوژیک عینی و ذهنی دانشجویان ورزشکار می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مشخص گردید 30 ساعت محرومیت از خواب سبب تغییرات معناداری پاسخ های فیزیولوژیک عینی و ذهنی دانشجویان ورزشکار گردید. در یک نتیجه گیری کلی، یافته های مطالعه حاضر نشان داد که از محرومیت از خواب باید به عنوان یکی از عوامل محدودکننده بالقوه عملکرد فیزیولوژیکی یاد کرد.

    کلیدواژگان: محرومیت از خواب، فعالیت وامانده ساز، عوامل فیزیولوژیک و دانشجویان ورزشکار
|
  • Saeid Yazdanirad, Farideh Golbabaei*, Amir Hossein Khoshakhlagh, Vali Sarsangi, Mehdi Yaseri, Seyed Mahdi Mousavi Pages 1-24
    Introduction

    Prevention of heat-related diseases requires the participation of the workers. For this reason, the aim of this study was the development and validation of the tools for evaluating awareness and practice related to heat stress among the workers of warm workplaces.

    Material and Methods

    The various items and factors related to the awareness and practice of the workers were identified by the literature review. Then, several questions for evaluating these items were designed. In the next step, the reliability and validity of the questionnaires were appraised using calculating the content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI), and Cronbach’s alpha coefficient, respectively. After that, these questionnaires were completed by 2338 employees of six industries in various regions of Iran. Finally, collected data were analyzed using SPSS software.

    Results

    In total, 77 questions, including 53 questions on awareness and 24 questions on practice in six groups of water and beverages, food, snacks and additives, heat exchange, thermal strain risk factors, clothing and heat protection equipment, and heat-related disorders and body reactions, were designed. The values of content validity index (CVI) of remained questions in the questionnaires of awareness and practice were equal to 0.954 and 0.824, respectively. The values of Cronbach’s alpha coefficients of these questionnaires were calculated by 0.755 and 0.716, respectively. The values of the chi-square divided by degrees of freedom (CMIN/DF) and root mean square error of approximation (RMSEA) in the construction of the awareness questionnaire were computed as 4.58 and 0.079, respectively. These values in the construction of the practice questionnaire were calculated by 2.33 and 0.084, respectively.

    Conclusion

    The results showed that the designed questionnaires had appropriate reliability and validity and could be used to evaluate the awareness and practice in warm workplaces.

    Keywords: Questionnaire, Awareness, Practice, Heat Strain, Heat Stress, Worker, Workplace
  • Monireh Khadem, Elham Kazemi Rad, Mohammad Reza Monazzam Esmaeilpoor, Maryam Mirzaei Hotkani, Sajjad Mozaffari, Amir Abbasi Garmaroudi* Pages 25-39
    Introduction

    One of the most important complications of exposure to noises is changes in the gene expression patterns. Irreversible damage to the inner ear, such as noise-induced hearing loss (NIHL), is caused by tissue damage and changes in the gene expressions in the auditory system. Changes in the GJB2 gene expression pattern lead to autosomal deafness at different loci. The present study aims to evaluate the GJB2 gene expression in cochlear tissue exposed to white noise.

    Material and Methods

    In this study, ten male Westar rats were divided into two experimental (W1, W2) groups of six rats and a control (normal) group of four rats. Two experimental groups were exposed to constant white noise in the frequency range of 100-20000 Hz and the sound pressure level of 118-120 dB. In order to study the histology and gene expression, after a cochlea biopsy, the histological tests, RNA extraction, cDNA synthesis, and qRT-PCR analysis were performed.

    Results

    The results showed that the transcript level of GJB2 was significantly decreased in both experimental groups W1 and W2 by 0.02 and 0.12-fold, respectively (p <0.05). Also, the results of the histological study showed that cochlear tissue was more seriously damaged in the W1 group than W2.

    Conclusion

    It can be concluded that a significant reduction in the GJB2 gene expression and irrevocable damage to auditory nerve ganglion and Reissner membrane (vestibular membrane) caused changes in the gene expression patterns in cochlear tissue and developed the risk of non-syndromic sensorineural hearing.

    Keywords: Hearing impairment, Cochlear tissue, GJB2 expression, White noise
  • Zahra Samadi, Milad Mansouri, Fatemeh Aghaei, Abolfazl Ghahramani* Pages 40-53
    Introduction

    Maintaining and improving organizational safety requires a strong safety culture. Following the occurrence of occupational incidents, proper registration, reporting, and investigation is a key requirement for safety culture to provide an appropriate learning culture. As a result, this study was carried out to assess the culture of occupational incident registration, reporting, and investigation in the province of west Azarbaijan’s industries.

    Material and Methods

    In this cross-sectional study, data on the culture of registration, reporting, and investigating occupational incident were collected using a 68-item questionnaire. A total of 420 employees from a number of construction and mine companies, as well as hospitals participated in this study.

    Results

    The results of study showed that the average total score for the culture of registration, reporting, and investigating occupational incidents was 3.08 (±0.38), with the factor of corrective action had the highest 3.17 (±0.72) and the reasons for lack of reporting had the lowest 2.90 (±0.54) scores. There was also a significant relationship between the average score of the culture of registration, reporting, and investigating occupational incidents with education, industries, and companies. Employees who attended training courses had a lower mean score for the culture of occupational incident’ registration, reporting, and investigation than those who did not take training courses. The mean score of the culture of registration, reporting, and investigating occupational incidents of the employees who had experienced an occupational accident was lower than those who had not experience occupational accidents in the past.

    Conclusion

    The findings of this study revealed that corrective actions is necessary after the occurrence of occupational incidents. Attending training courses and having an occupational accident experience had no positive impact on promoting culture of registration, reporting, and investigating occupational incidents.

    Keywords: Occupational accidents, training, mine, construction, hospital
  • Adel Mazloumi*, Sajjad Samiei, Reza Pourbabaki Pages 54-66
    Introduction

    Nowadays, excessive computer use in the workplace has raised concerns about the health status of VDT workers, particularly complaints about eye discomforts. Due to the importance of the eyelids and eye closure parameters on eye health during computer works and the direct effect of monitor height on these parameters, this study was aimed to examine the effect of different monitor heights adjustment on the eye indicators and eye discomfort among participants.

    Material and Methods

    In this study, any changes in the eye indicators including blink rate, the eye blink opening and closing time, the blink opening rate in three different monitor heights (standard, low, and high) were examined among 11 participants. The blink rate and the eye blink opening and closing time were measured and evaluated using videotaping and analyzing by an image processing software, developed in this study. Participants were also asked to complete a questionnaire for eye fatigue assessment due to daily computer uses.

    Results

    Results showed that the highest rate of eye blink was at the standard height of the monitor, and this rate was significantly different at three different heights of monitors (high, standard, and low) (p<0.05). The lowest blink rate was observed at low and high heights with an average of 7.3 and 7.8 and the highest blink rate at standard height with an average of 8.9 blink per minute, respectively. Meanwhile, image processing and analyzing of eye surface showed, in average, 16% decrease in the opening rate of the eye surface by decreasing the height of the monitor, and 15% increase by increasing it, relative to the standard mode of monitor.

    Conclusion

    To protect users from computer-related eye strain, it is recommended to correct monitors height to the standard height along with typing and data entry training for keyboarding skill development and minimizing working times as a result. What is more, a proper work-rest schedule when working with computer can be considered as an effective countermeasure to prevent from eye strain.

    Keywords: Eye blinking, monitor height, eye fatigue, computer
  • Azar Mehrabi Matin*, Mahsa Alefi, Mohammad Reza Monazzam, Adel Mazloumi, Kamal Azam Pages 67-81
    Introduction

    The noise could affect some aspects of human health, including the cognitive performance. In addition to sound pressure level and exposure time, the psychoacoustic features of noise may cause destructive effects on humans. A few recent studies have been conducted on effect of sound quality on cognitive performance. This study aims to find the noise loudness and sharpness levels as the most destructive effects on human cognitive performance.

    Material and Methods

    This was a cross-sectional study on 10 male students of Tehran University of Medical Sciences. The Noises were generated in two channels that the left channel produced the pink noise as a background noise. The pink noise loudness and sharpness were 19.7 sone and 2.49 acum, respectively. The right channel generated noises with different loudness and sharpness levels the noise loudness ranged from 8.87 to 67.9 sone and the noise sharpness ranged from 1.07 to 6.4 acum. Finally, ten noises with different loudness and sharpness were applied. The students were exposed to ten different types of noise and a silent condition. The Mathematical Problem Solving Task (MPST) test was performed to assess cognitive performance. The reaction time and the accuracy rate were measured after 5 minutes of noise exposure. Data were analyzed by SPSS (ver. 22). P< 0.05 was considered as significant level.

    Results

    The mean reaction time and the mean accuracy rate increased with the sharpness level.  However, alteration in the loudness and sharpness levels had no significant effect on the speed and accuracy of students. Performance speed increased in noise 3 with the highest loudness (L=67.9, SH=1.07) in comparison with the silent condition (p-value=0.05). The mean accuracy rate in exposure to the noise 9 reduced in comparison with silence (p-value=0.04)

    Conclusion

    Different levels of psychoacoustic features had no significant effect on the cognitive performance parameters. Although, the accuracy rate and the reaction time decreased in noises 9, the sharpest noise, and 3, the loudest noise, in comparison to the silence, respectively.

    Keywords: Noise, psychoacoustic, loudness, sharpness, cognitive performance, reaction time, accuracy rate
  • Seyed Mahdi Mousavi, Ali Karimi*, Seyed Abolfazl Zakeriyan, Mehrdad Mehravar Pages 82-98
    Introduction

    Permit-to-work system (PTW) system is a documented system to control the activities with inherent risks and probability of accident occurrence. To inform the performance and efficiency of a system, it must be periodically monitored and evaluated, and the permit to work system is no exception of this principle. The aim of the present study was to design and develop software for evaluating the performance of the PTW system.

    Material and Methods

    This study included two main stages. At the first stage, based on the literature review and interview to the academic and industrial experts, the PTW questionnaire for evaluating the performance was created. The second stage involved the design and implementation of an initial version of a software and the investigation of its usability. Designing the software was performed using system development life cycle (SDLC). The usability of this software was evaluated by Think -Aloud method. Finally, the users’ satisfaction was measured using the Questionnaire for User Interface Satisfaction (QUIS) questionnaire.

    Results

    Based on the results of the QUIS questionnaire, the overall satisfaction of the designed software was 7.71 in a nine-point scale. The scores of the software performance, display and user interface features, software terminology and information, learning, and overall system capabilities were obtained as 7.58, 7.37, 7.75, 8.11, and 7.74, respectively. Also, the outputs of the excel and SPSS software were in accordance with those of designed software, which show the reliability of the outputs of the designed software.

    Conclusion

    The designed software facilitate the proper and systematic analysis and it is flexible to evaluate the PTW system and represent types of reports in predefined structures that can be a useful tool in the process industries such as oil and petrochemical refineries and other similar industries.

    Keywords: Permit to work system, performance evaluation, software, Process industries
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Fatemeh Qazanfari*, Sima Keykhani Pages 99-122
    Introduction

    Nosocomial infection (NI) is an infection occurring in a patient after 48 hours of hospitalization or up to 72 hours after discharge from the hospital, which was not present or incubating at the time of admission.  Hospital accreditation standards have a significant impact on the prevention and control of NI. Nevertheless, Iran’s hospital accreditation standards face challenges. The aim of this study was to compare the accreditation standards of NI prevention and control in Iran and leading countries.

    Material and Methods

    This research was conducted using the comparative review method in 2020. Hospital infection prevention and control (IPC) standards of Iran Hospital Accreditation Program was compared with those of international accreditation programs in the United States, Canada and Australia. Thematic analysis method was used to analyze the qualitative data.

    Results

    Iran and the United States had the highest share of nosocomial IPC standards. The Iranian Hospital IPC standards approximately comply with 62.1%, 46.6% and 49.9% of Hospital IPC standards of the United States, Canada and Australia, respectively. A hospital infection management system including constructs of NI leadership and management, NI planning, NI education, employee management, patient management, resource management, process management and outcomes is necessary for IPC. Iran Hospital Accreditation Program places great emphasis on process and resource management and less importance to leadership and management, planning, employee management, patient management and outcomes.

    Conclusion

    The Iranian Hospital Accreditation Program is progressing. However, its IPC standards need to be reviewed and updated. Using a systems approach including structures, processes and results in the development of hospital accreditation standards, leads to the optimal use of hospital resources and achieving better results.

    Keywords: Standard, Accreditation, Hospital, Infection Prevention, Control, Comparative Study
  • Vida Rezaei- Hachesu, Shadi Naderyan Fe’Li, Khadije Maajani, Rajabali Hokmabadi, Farideh Golbabaei* Pages 123-140
    Introduction

    Covid-19 pandemic has imposed a significant effect on mental health of the health care workers. The present systematic review and meta-analysis aimed at determining the pooled prevalence of anxiety and depression among Iranian health care workers during the Covid-19 pandemic.

    Material and Methods

    To conduct this systematic review and meta-analysis, Web of Science, Scopus, Medline (PubMed), Embase, SID, Magiran databases and Google Scholar search engine were investigated to find studies over the prevalence of anxiety and depression among health care workers during the Covid-19 pandemic from December 2019 to June 10, 2021. Quality of the primary studies was assessed using the Newcastle-Ottawa tool and the random effects model was applied to estimate the pooled prevalence. Furthermore, χ2 test and I2 index were used to evaluate the degree of heterogeneity among the studies. The pooled prevalence of anxiety and depression in different subgroups was reported based on the severity of anxiety and depression, assessment tools, and staff jobs.

    Results

    Of 488 articles obtained as a result of the initial search, 10 related studies were identified and entered into the systematic review and meta-analysis. The pooled prevalence of anxiety was 42% (95% CI: 25-75) and the pooled prevalence of depression was 35% (95% CI: 19-55). The pooled prevalence of anxiety was 54% (95% CI: 39-70) in the occupational group of nurses and 29% (95% CI: 17-44) among all health care workers. The pooled prevalence of depression was 46% (95% CI: 30 to 63) and 17% (95% CI: 10 to 26) among nurses and all health workers, respectively.

    Conclusion

    According to the findings, a high prevalence of anxiety and depression was observed among the health care workers of Iran during the Covid-19 epidemic. The authorities are required to plan for preventive and therapeutic interventions to reduce the psychological burden of the epidemic.

    Keywords: Anxiety, Depression, The health care workers, COVID-19
  • Esmaeil Karami, Mohammadreza Monazzam, Keykaous Azrah, Mehdi Mohammadian, Zahra Goodarzi* Pages 141-159
    Introduction

    Over recent years, various programs have been conducted to reduce noise, indicating the increasing concerns of society over noise pollution. This study has been performed to enhance the performance of parallel barriers on two sides of a highway considering the surrounding buildings.

    Material and Methods

    The 2D boundary element simulation method was employed to predict the noise reduction in barriers. Regarding the effect of buildings and water canals, various kinds of models were investigated to compare the effectiveness of different boundary barriers in real conditions from a listener’s perspective.

    Results

    The use of a single YA model could improve the performance of parallel barriers by 3.5 dB compared to that of a TS model. Moreover, by using a pair of barriers, no significant change was observed in the performance of the second barrier. However, by using parallel barriers along the surrounding buildings, the TD model improved the efficiency by 3 dB compared to the TS model. The rise in the frequency resulted in remarkable adverse effects on the barrier performance, such that the surrounding buildings at a distance of 8 m had a negative effect on the performance of the parallel barriers by almost 8.34 dB.

    Conclusion

    In general, by ignoring the buildings, the use of a pair of TZ barriers showed a higher performance. Meanwhile, by considering the buildings in the design model, the TD model was found to be optimum. Therefore, it can be concluded that choosing an ideal barrier only based on the noise behind it cannot indicate its behavioral and acoustic characteristics in a real environment.

    Keywords: Parallel noise barriers, Boundary Element Method (BEM), 2D simulation, T-shaped barriers, traffic noise reduction
  • Reza Kiyantaj, Ali Ramezani*, Nahid Amrolahi Pages 160-175
    Introduction

    The formation and evolution of culture in organizations are related to the learning experiences of their members over time. In this regard, the present study was conducted to empirically investigate the correlation relationship between the Learning Organization (LO) and safety culture concepts in Iran’s nuclear and radiological industries.

    Material and Methods

    A theoretical model concerning the connections between seven facets of LO and safety culture was proposed. It was then empirically tested with a structural equation modeling PLS analysis of a survey data set of 388 observations, collected from the radiation workers of 45 organizations in 4 Iranian industrial groups i.e. medical radiation, industrial radiography, nuclear installations, and radiological installations. Yang’s DLOQ questionnaire in 2004 and IAEA’s SCPQ-LH questionnaire in 2017 were used to measure LO and safety culture, respectively.

    Results

    According to the findings of this study, being a LO could explain 52% of the variance in safety culture. Besides, it was observed that the strength of this relationship between four different subpopulations of Iran’s radiological and nuclear industries due to their different contexts, had significant differences and they vary from 34% for industrial radiography to 65% for nuclear installations.

    Conclusion

    The existence of LO conditions in the working environment is linked to high safety culture. Thus, the LO can be joined to the toolbox of consultants, managers, and other organizational developers attempting to advance the conditions for safety at work.

    Keywords: Safety Culture, Learning Organization, Nuclear Safety, Occupational Radiation Protection
  • Zahra Hasani, Golnar Shojaei Baghini, Maliheh Khalvati* Pages 176-188
    Introduction

    Job burnout is a kind of psychological exhaustion that is associated with psychological stress or job and workplace stress and can affect the general health of the individual.  Job burnout is more likely to occur in jobs offering health and social services. Considering the special problems of hospital staff due to high work sensitivity, this study was conducted to identify the relationship between job burnout and mental health among non-medical staff of general, specialty and sub-specialty hospitals affiliated to the Iranian oil industry.

    Material and Methods

    This research is descriptive-analytical which is of correlation type. Cluster random sampling was used to select 251 non-medical staff members of Oil Company’s hospitals in Abadan, Ahwaz, Mahshahr and Tehran. The instruments used included demographic checklist, Goldberg General Health Questionnaire and Maslach Burnout Questionnaire. The data were analyzed by Spearman, Mann–Whitney U test and Kruskal-Wallis correlation test at the level of 0.05.

    Results

    The findings showed that the mean and standard deviation of age of participants were 38.82±8.3. 49.5% of participants were female  The mean and standard deviation of mental health was 2.12 ± 0.405 and the mean and standard deviation of burnout was 28.4 ± 0.634. There is a meaningful and reverse relationship between burnout and mental health, mental health and emotional exhaustion and depersonalization and personal adequacy in non-medical staff in general, specialty and sub-specialty hospitals affiliated to the Iranian oil industry.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, job burnout affects mental health. Burnout affects both male and female. The findings of this study can be used in planning preventive measures, and identifying groups which are exposed to risk in work environments.

    Keywords: Mental Health, Job Burnout, Non-medical Staff of Oil Industry Hospitals
  • Fateme Heydari Abdolahi, Ali Safari Variani, Mohammad Soleimanabadi, Sakineh Varmazyar* Pages 189-203
    Introduction

    The purpose of the current study was to predict the percentage of the sway index from the static balance point based on the anthropometric dimensions of construction workers.

    Material and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 114 construction workers. First, the construction workers were asked to complete the demographic questionnaire and the inclusion criteria were determined. Then, the anthropometric dimensions were measured. Afterward, the static balance of participants was assessed with their open eyes and standing position using a Stabilometer device. The obtained data were analyzed using Pearson correlation and multiple linear regression.

    Results

    29.8% of construction workers were in weak and very weak classes in terms of static balance. The Pearson and spearman’s correlation coefficient showed a significant relationship between age, weight, and sway index of individuals. In addition, multiple linear regression showed that age, weight, and foot surface of construction workers can predict the percentage of the sway index from the static balance point among construction workers.

    Conclusion

    The results of the current study indicated that demographic information such as age, anthropometric parameters of weight, and foot surface are effective factors on static balance in a healthy construction workers’ community with a normal body mass index.

    Keywords: Anthropometry, Balance, Construction Workers, Fall
  • Mostafa Mirzaei Aliabadi, Hossein Ramezani*, Omid Kalatpour Pages 204-221
    Introduction

    In process industries, some of the primary events may result in secondary events in an industrial unit called the domino effect. Since refinery storage tanks are always at risk of fire and explosion, quantitative risk assessment is important in determining the severity and outcome of an accident, taking into account the effects of dominoes on the main industry, neighbors, and society and can play an important role in risk management. Therefore, the purpose of this study was to quantitatively evaluate the risk of condensate storage tanks taking into account the domino effect.

    Material and Methods

    The technique used in this study was Quantitative Risk Assessment (QRA), the analysis of the consequences of which was performed using PHAST (7.22) after setting goals, studying the process, identifying hazards and scenarios. Then, to determine the extent of the domino effects of the escalation vectors were matched against the threshold, and after screening, the overall vulnerability of the repositories for mapping individual risk levels was calculated.

    Results

    In the leakage scenario, after considering the domino effects, the risk contour 10-4 to about 250 meters and the risk contour 10-5 to about 400 meters increased. Also in the catastrophic rupture scenario, the radius of risk contour of the 10-5 increased to100 m after considering the domino effects up to around damage tank.

    Conclusion

    As can be deduced from the results, using this method can give a clear picture of the consequences of chain events and the probability of damage to nearby employees, equipment and neighbors, which is very important in risk, emergency and crisis management.

    Keywords: Condensate Gas, Quantitative risk assessment, Domino effects, Accidents
  • Vahid Kazemizadeh*, Nasser Behpour Pages 222-236
    Introduction

    Sleep deprivation is one of the factors affecting the physiological performance of athletes and laboratory evidence has suggested a link between sleep deprivation and decreased physical performance of athletes. The aim of this study was to determine the effect of sleep deprivation on objective and subjective physiological responses of student-athletes.

    Material and Methods

    The research is experimental. Twenty male volunteer sports science students selected and examined in two conditions with simple random selection in counter balanced intra-group pattern. Participants examined at two controlled situation; 1) after twelve hours fasting and eight hours enough sleep, and 2) after twelve hours fasting and thirty hours quiet sleeplessness. Measurements of physiological variables including: blood pressure, heart rate, blood lactate, mental scale of pressure perception, VO2max and body temperature were examined with specialized tools. Variations in independent variable related to intervention were analyzed using t test in the significance level of P<0/05 and SPSS software.

    Results

    Physiological responses of blood lactate (p = 0.002), heart rate (p = 0.01), ratings of perceived exertion (p = 0.002), time to exhaustion (p = 0.001), blood pressure (p = 0.01) =) and body temperature (p = 0.002), after deprivation of sleep to a debilitating activity in the post-test compared to the pre-test increased and the maximum oxygen consumption (p = 0.001) decreased significantly, which was also statistically significant. The findings of the present study showed that sleep deprivation can cause a significant change in the objective and subjective physiological responses of sports students.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it was found that 30 hours of sleep deprivation caused significant changes in the objective and subjective physiological responses of athlete students. In a general conclusion, the findings of the present study showed that sleep deprivation should be mentioned as one of the potential limiting factors of physiological function.

    Keywords: sleep deprivation, exhaustive, physiological factors, and student athletes